Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Doki
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 29 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Argentyna Płeć:
|
Wysłany: Nie 0:13, 20 Kwi 2008 Temat postu: Dulce de leche:1)W sposob szybki i latwy: |
|
|
Jest typowym slodki krem,zrobiony na podstawie mleka.
Znany z czasow gdy Argentyna byla kolonia hiszpanska (XVIII wiek).
Pierwszy sposob o ktorym napisze nastempnie jest najlatwiejszy:
* 1 liter mleka
* 2 szklanki cukru(z trzciny)
* olejek waniliowy .
* 1 lyszka bicarbonato =)? soda oczyszczona spożywcza
* 1 łyżka de madera
zdjecie
Manos a la obra:
El procedimiento es muy sencillo, ya que consiste en hacer una reducción de la leche hasta conseguir la consistencia que estemos buscando.
Primero colocamos la leche en un recipiente que sea antiadherente para realizar la reducción.
Agregamos el azúcar y comenzamos a revolver.
zdjecie
Luego del azúcar, agregamos la esencia de vainilla. También puede utilizarse la chaucha de vainilla aunque es mas difícil de conseguir.
zdjecie
El secreto consiste en revolver constantemente con el fuego en mínimo.
zdjecie
Una vez que rompió el hervor, agregamos el bicarbonato.
Apartir de ahora solo resta, revolver y revolver hasta alcanzar el grado de espesor que estemos buscando. A medida que pasa el tiempo vamos a notar que el color cambia y se acerca al del dulce de leche que compramos envasado.
zdjecie
zdjecie
Las fotos fueron tomadas con aproximadamente 25 minutos de diferencia. Podemos notar el cambio de color y de consistencia.
zdjecie
Luego de unos 120 minutos aproximadamente, vemos que ya tiene cara de dulce de leche.
zdjecie
Para corroborar que ya este listo, colocamos un poco de dulce de leche en un plato, lo dejamos enfriar y veremos su consistencia.
Una vez que este como nos gusta, apagamos el fuego, dejamos enfriar y lo guardamos en algun recipiente cerrado que bien puede ser el pote de un antiguo dulce de leche.
Cambiamos de recipiente.
Listo, a disfrutar!!!
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
norbert site admin
Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 789 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: PL/Łódź Płeć:
|
Wysłany: Nie 0:43, 21 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Doki, prosimy o przepisy po polsku
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
anelka7557 troll
Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 97 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Krosno Płeć:
|
Wysłany: Sob 16:23, 24 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
przepis 1 klasa tylko jak bym jeszcze wiedział co i jak ;p
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiapatrycja
Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin Płeć:
|
Wysłany: Sob 10:17, 06 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Tłumaczenie przepisu na dulce de leche:). Już bym się zabrała za gotowanie, ale dwie godziny mieszania trochę mnie przerasta .
Procedura jest bardzo prosta, polega na zrobieniu redukcji <pewnie chodzi o odparowanie wody> mleka, żeby osiągnęło poszukiwaną przez nas konsystencję.
Najpierw wlewamy mleko do naczynia z nieprzywierającą powłoką, żeby zrealizować redukcję.
Dodajemy cukier i zaczynami mieszać.
Po cukrze dodajemy olejek waniliowy. Również możemy użyć laskę wanilii <chyba>, jednak trudną ją zdobyć.
Sekret zawiera się w ciągłym <nieustającym> mieszaniu na minimalnym ogniu.
Jak tylko zaczyna wrzeć dodajemy sodę.
Teraz pozostaje nam tylko mieszać i mieszać, aż do uzyskania pożądanego stopnia gęstości.
W miarę mijania czasu zauważamy, że kolor się zmienia i jest coraz bliższy temu dulce de leche które kupujemy "envasado" <może w puszcze>.
Fotografie zostały zrobione z mniej więcej 25 minutowym odstępem czasu. Możemy zauważyć różnicę w kolorze i konsystencji.
Po około 120 minutach widzimy, że ma wygląd dulce de leche.
Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe umieszczamy trochę dulce de leche na talerzu, zostawiamy je, żeby wystygło i sprawdzamy konsystencję.
Jak nam już odpowiada gasimy ogień i zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w zamkniętym naczyniu, którym może być "el pote" po starym dulce de leche.
Zmieniamy naczynie <chyba chodzi o to, że wylewamy z garnka, w którym gotowaliśmy>.
Gotowe, smacznego!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
yerbomateczka
Dołączył: 18 Lis 2012 Posty: 5 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wrocław Płeć:
|
Wysłany: Wto 15:33, 20 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Dulce de leche...mmm Spróbowałam tego parę lat temu, koleżanka przywiozła z Argentyny i poczęstowała nas na wigilii klasowej
Niesamowicie pyszne !
Spróbuje zrobić
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Marian67
Dołączył: 23 Gru 2014 Posty: 151 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno Płeć:
|
Wysłany: Pon 9:11, 24 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Brzmi nieźle również się skuszę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|