Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dulce de leche:1)W sposob szybki i latwy:

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na smakołyki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Doki




Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Argentyna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:13, 20 Kwi 2008    Temat postu: Dulce de leche:1)W sposob szybki i latwy:

Jest typowym slodki krem,zrobiony na podstawie mleka.
Znany z czasow gdy Argentyna byla kolonia hiszpanska (XVIII wiek).
Pierwszy sposob o ktorym napisze nastempnie jest najlatwiejszy:

* 1 liter mleka
* 2 szklanki cukru(z trzciny)
* olejek waniliowy .
* 1 lyszka bicarbonato =)? soda oczyszczona spożywcza
* 1 łyżka de madera
zdjecie
Manos a la obra:

El procedimiento es muy sencillo, ya que consiste en hacer una reducción de la leche hasta conseguir la consistencia que estemos buscando.

Primero colocamos la leche en un recipiente que sea antiadherente para realizar la reducción.
Agregamos el azúcar y comenzamos a revolver.
zdjecie

Luego del azúcar, agregamos la esencia de vainilla. También puede utilizarse la chaucha de vainilla aunque es mas difícil de conseguir.
zdjecie
El secreto consiste en revolver constantemente con el fuego en mínimo.
zdjecie
Una vez que rompió el hervor, agregamos el bicarbonato.
Apartir de ahora solo resta, revolver y revolver hasta alcanzar el grado de espesor que estemos buscando. A medida que pasa el tiempo vamos a notar que el color cambia y se acerca al del dulce de leche que compramos envasado.
zdjecie
zdjecie
Las fotos fueron tomadas con aproximadamente 25 minutos de diferencia. Podemos notar el cambio de color y de consistencia.

zdjecie
Luego de unos 120 minutos aproximadamente, vemos que ya tiene cara de dulce de leche.

zdjecie
Para corroborar que ya este listo, colocamos un poco de dulce de leche en un plato, lo dejamos enfriar y veremos su consistencia.

Una vez que este como nos gusta, apagamos el fuego, dejamos enfriar y lo guardamos en algun recipiente cerrado que bien puede ser el pote de un antiguo dulce de leche.
Cambiamos de recipiente.
Listo, a disfrutar!!!


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:43, 21 Gru 2008    Temat postu:

Doki, prosimy o przepisy po polsku

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anelka7557
troll



Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Krosno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:23, 24 Sty 2009    Temat postu:

przepis 1 klasa Very Happy tylko jak bym jeszcze wiedział co i jak ;p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiapatrycja




Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:17, 06 Mar 2010    Temat postu:

Tłumaczenie przepisu na dulce de leche:). Już bym się zabrała za gotowanie, ale dwie godziny mieszania trochę mnie przerasta Smile.

Procedura jest bardzo prosta, polega na zrobieniu redukcji <pewnie chodzi o odparowanie wody> mleka, żeby osiągnęło poszukiwaną przez nas konsystencję.
Najpierw wlewamy mleko do naczynia z nieprzywierającą powłoką, żeby zrealizować redukcję.
Dodajemy cukier i zaczynami mieszać.
Po cukrze dodajemy olejek waniliowy. Również możemy użyć laskę wanilii <chyba>, jednak trudną ją zdobyć.
Sekret zawiera się w ciągłym <nieustającym> mieszaniu na minimalnym ogniu.
Jak tylko zaczyna wrzeć dodajemy sodę.
Teraz pozostaje nam tylko mieszać i mieszać, aż do uzyskania pożądanego stopnia gęstości.
W miarę mijania czasu zauważamy, że kolor się zmienia i jest coraz bliższy temu dulce de leche które kupujemy "envasado" <może w puszcze>.
Fotografie zostały zrobione z mniej więcej 25 minutowym odstępem czasu. Możemy zauważyć różnicę w kolorze i konsystencji.
Po około 120 minutach widzimy, że ma wygląd dulce de leche.

Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe umieszczamy trochę dulce de leche na talerzu, zostawiamy je, żeby wystygło i sprawdzamy konsystencję.
Jak nam już odpowiada gasimy ogień i zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w zamkniętym naczyniu, którym może być "el pote" po starym dulce de leche.
Zmieniamy naczynie <chyba chodzi o to, że wylewamy z garnka, w którym gotowaliśmy>.
Gotowe, smacznego!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yerbomateczka




Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:33, 20 Lis 2012    Temat postu:

Dulce de leche...mmm Smile Spróbowałam tego parę lat temu, koleżanka przywiozła z Argentyny i poczęstowała nas na wigilii klasowej Smile
Niesamowicie pyszne !
Spróbuje zrobić Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marian67




Dołączył: 23 Gru 2014
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:11, 24 Sie 2015    Temat postu:

Brzmi nieźle Very Happy również się skuszę Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na smakołyki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin