Doki
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 29 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Argentyna Płeć:
|
Wysłany: Wto 11:20, 29 Kwi 2008 Temat postu: Ciasto z yerba mate: |
|
|
Skladniki i proporcjie:
-1/2 szklanki wody.
-1/2 szklanki z yerba mate.
-1/2 szklanki mleka.
-4 jajka.
-100gr. masla.
-1/2 szklanki cukru (czeba liczycz ze sie uzywa czine cukrowa,wiec cukier z burakow powinno dacz okolo 3/4 szklanki).
-2 szklanki maki z przenicy.
-1/2 szklanki maki z kukurydzy.(Gdybys nie mial(a) mozna ja normalnie wymienicz za maka z przenicy,lecz jeszt lzejsza i smaczniejsza.)
-okolo 20 gr.drozdu(moze bycz chemiczny,znaczy taki co sie sprzedaje w podze,ale leprze naturalne w opakowaniu)
-ozeszkow ziemnych(Bez soli.Jezli w Polsce nie ma takich,mozna uzycz posolone.W tym wypatku daj do grubiego sitka,aby czesc tej soli odsunacz.
Nastepnie daj pod kran ,z zimna woda.
Aby ususzicz podaj i zostaw w piecu przy letniej temperatuze,okolo 6 godzin.)
Jak przygotowacz:
Zmieszaj wode ,yerba mate i mleko.
Daj do dzbanka i podgrzaj wolno az zacznie sie gotowacz.
Odloz.Zostaw aby ostyglo.
Zlej ta infuzjie przez sitko na kawe(z papieru czy z materialem)
***Zmiez(wazne):powinno bycz okolo 1 1/2 szklanki tego plynu.
Jusz masz podstawowy smak do ciasta!
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Doki dnia Wto 22:04, 29 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|