Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Churros:(ciastka smażone na głębokim oleju )

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na smakołyki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Doki




Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Argentyna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 4:50, 30 Lip 2008    Temat postu: Churros:(ciastka smażone na głębokim oleju )

Churros - ciastka smażone na głębokim oleju -

Składniki:

-200 g mąki
-szklanka wody
-50 g smalcu lub masła
-3 roztrzepane jaja
-szczypta soli
-olej do głębokiego smażenia
-cukier do posypania


Sposób przygotowania:

Ciasto przygotować poprzedniego dnia.
Zagotować wodę ze smalcem.
Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką.
Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie).
Trochę ostudzić i dokładnie wmieszać jajka.
Odstawić.
Rano rozgrzać olej w szerokim garnku.
Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta.
Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna.
Gorące, złociste churros osuszyć na papierze, posypać cukrem i podawać z gorącą czekoladą.

*w Argentynie na ogol nie daje się czekoladę.
Lecz nadziewa się z Dulce de Leche.
Albo sypie się cukrem w podrze
(Gdy się kogoś zaprasza)



Post został pochwalony 2 razy

Ostatnio zmieniony przez Doki dnia Sob 12:33, 07 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majki




Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 10:56, 22 Sty 2009    Temat postu:

Wczoraj zrobiłem te ciastka. Smakują całej mojej rodzince, niezdążyłem zrobić zdjęć, bo ciacha były bierząco rozszabrowywane po wyjęciu z oleju Laughing
Ja po zmieszaniu ciasta z jajkami wstawilłem je do zamrażalnika na noc, i przed smażeniem kroiłem nożem na kawałki, inaczej strasznie się lepi do wszystkiego...
I uwaga na mikser - ciasto jest bardzo gęste i biedna maszynka ledwo wyrabia przy mieszaniu...


Post został pochwalony 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:38, 22 Sty 2009    Temat postu:

Czymś ciasteczka ozdabiałeś? cukier puder, czekolada, polewa, dulce de leche?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majki




Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 20:45, 22 Sty 2009    Temat postu:

Posypywałem tylko cukrem pudrem. Jeszcze dodam, że kroiłem w dułgie paski, o ok 1cm grubości - ładnie wyrastają, a większe pękają pryskając gorącym olejem dookoła... Dlatego najlepiej je smażyć w wysokim naczyniu.
Polecam je - mało jest przy nich roboty i są bardzo smaczne.

edit.

Ciekawe jakby zamiast wody dać wywar z mate Wink
Robił ktoś jeszcze te ciastka Question


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez majki dnia Śro 21:19, 28 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Errthina




Dołączył: 05 Mar 2010
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:00, 05 Mar 2010    Temat postu:

Zrobiłyście mi smaka Smile
ciasto już w lodówce a jutro smażenie Laughing o ile znajde rękaw cukierniczy Rolling Eyes bo gdzieś go wsysło

a o to wynik:
[link widoczny dla zalogowanych]

u mnie niestety nie ma takich ładnych podłużnych bo nie znalazłam szprycy i musiałam kombinować Rolling Eyes ale za to fajne stwory wyszły Laughing

np. dinozaur Shocked
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Errthina dnia Sob 11:27, 06 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marian67




Dołączył: 23 Gru 2014
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:53, 26 Paź 2015    Temat postu:

Wczoraj udało mi się wykorzystać ten przepis i muszę powiedzieć, że naprawdę to jest świetne. Moja żona już dzisiaj rano mi powiedziała, że dzisiaj też robimy. No, ale nie można jeść tak tłusto codziennie Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na smakołyki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin