Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Doki
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 29 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Argentyna Płeć:
|
Wysłany: Śro 4:50, 30 Lip 2008 Temat postu: Churros:(ciastka smażone na głębokim oleju ) |
|
|
Churros - ciastka smażone na głębokim oleju -
Składniki:
-200 g mąki
-szklanka wody
-50 g smalcu lub masła
-3 roztrzepane jaja
-szczypta soli
-olej do głębokiego smażenia
-cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto przygotować poprzedniego dnia.
Zagotować wodę ze smalcem.
Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką.
Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie).
Trochę ostudzić i dokładnie wmieszać jajka.
Odstawić.
Rano rozgrzać olej w szerokim garnku.
Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta.
Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna.
Gorące, złociste churros osuszyć na papierze, posypać cukrem i podawać z gorącą czekoladą.
*w Argentynie na ogol nie daje się czekoladę.
Lecz nadziewa się z Dulce de Leche.
Albo sypie się cukrem w podrze
(Gdy się kogoś zaprasza)
Post został pochwalony 2 razy
Ostatnio zmieniony przez Doki dnia Sob 12:33, 07 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
majki
Dołączył: 11 Sty 2009 Posty: 16 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 10:56, 22 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Wczoraj zrobiłem te ciastka. Smakują całej mojej rodzince, niezdążyłem zrobić zdjęć, bo ciacha były bierząco rozszabrowywane po wyjęciu z oleju
Ja po zmieszaniu ciasta z jajkami wstawilłem je do zamrażalnika na noc, i przed smażeniem kroiłem nożem na kawałki, inaczej strasznie się lepi do wszystkiego...
I uwaga na mikser - ciasto jest bardzo gęste i biedna maszynka ledwo wyrabia przy mieszaniu...
Post został pochwalony 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
norbert site admin
Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 789 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: PL/Łódź Płeć:
|
Wysłany: Czw 12:38, 22 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Czymś ciasteczka ozdabiałeś? cukier puder, czekolada, polewa, dulce de leche?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
majki
Dołączył: 11 Sty 2009 Posty: 16 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 20:45, 22 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Posypywałem tylko cukrem pudrem. Jeszcze dodam, że kroiłem w dułgie paski, o ok 1cm grubości - ładnie wyrastają, a większe pękają pryskając gorącym olejem dookoła... Dlatego najlepiej je smażyć w wysokim naczyniu.
Polecam je - mało jest przy nich roboty i są bardzo smaczne.
edit.
Ciekawe jakby zamiast wody dać wywar z mate
Robił ktoś jeszcze te ciastka
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez majki dnia Śro 21:19, 28 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Errthina
Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 11 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec Płeć:
|
Wysłany: Pią 23:00, 05 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Zrobiłyście mi smaka
ciasto już w lodówce a jutro smażenie o ile znajde rękaw cukierniczy bo gdzieś go wsysło
a o to wynik:
[link widoczny dla zalogowanych]
u mnie niestety nie ma takich ładnych podłużnych bo nie znalazłam szprycy i musiałam kombinować ale za to fajne stwory wyszły
np. dinozaur
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Errthina dnia Sob 11:27, 06 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Marian67
Dołączył: 23 Gru 2014 Posty: 151 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno Płeć:
|
Wysłany: Pon 9:53, 26 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Wczoraj udało mi się wykorzystać ten przepis i muszę powiedzieć, że naprawdę to jest świetne. Moja żona już dzisiaj rano mi powiedziała, że dzisiaj też robimy. No, ale nie można jeść tak tłusto codziennie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|