Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yerbamate.shop.ms
Dołączył: 14 Cze 2010 Posty: 61 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Sob 9:12, 19 Cze 2010 Temat postu: El Mate i las tortas fritas |
|
|
Tutaj leje (dzisiaj) jak z przysłowiowego cebra...
Przyszło mi do glowy by napisać coś o jednym z wielu, ale fajnym zwyczaju w krajach Am. Poł. a mianowicie o "El Mate i las tortas fritas".
Szukałem (chyba?) dokładnie po całym forum, sprawdzając czy nie dubluję tematu. Zastanawiałem się czy nie umieścić w dziale przepisy na smakołyki.
No, ale to nie jest przepis... To jest zwyczaj. Chcę opisać pewien zwyczaj.
Kiedy w Argentynie (zależy o jakiej prowincji i jakiej klasie społecznej piszemy) lub Urugwaju (ZAWSZE!) kiedy pada deszcz to pada hasło "tortas fritas".
Swojego rodzaju racuchy, smażone na tłuszczu (smalec wołowy, olej, frytura, masło kokosowe etc.)
Doskonale towarzyszy piciu mate w deszczowe dni. Można spożywać na słodko, na słono i jak się chce.
[img]http://ponderlife.files.wordpress.com/2009/08/dsc01737.jpg?w=300&h=225[/img]
W Urugwaju są (tortas fritas) tak popularne, że są przyżądzane na ulicach, w małych budkach i sprzedawane (jeszcze gorące! pycha...!) zarówno w dni słoneczne, jak i deszczowe.
, ,
Gdyby nie pasował ten temat do tego działu, to proszę go przenieść gdziekolwiek. A gdyby nie pasował gdziekolwiek, to usunąć.
Moc słonecznych pozdrowień!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
wujo444 moderator
Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 425 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Sarnów Płeć:
|
Wysłany: Sob 11:26, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
no dobra, a przepis pieronie gdzie?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Grzypo
Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 15 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:03, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
To nie jest przypadkiem coś takiego jak faworki? :>
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Twój Stary
Dołączył: 29 Cze 2009 Posty: 41 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Elbląg Płeć:
|
Wysłany: Sob 16:06, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
O tu: [link widoczny dla zalogowanych] jest przepis na coś takiego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
yerbamate.shop.ms
Dołączył: 14 Cze 2010 Posty: 61 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Sob 17:27, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych] - niestety po hiszpańsku ;(
[link widoczny dla zalogowanych] - też niestety po hiszpańsku ;(
[link widoczny dla zalogowanych] - też niestety po hiszpańsku ;(
[link widoczny dla zalogowanych] - też niestety po hiszpańsku ;(
W chwili wolnego czasu, obiecuję przetłumaczyć i umieścić w przepisach kulinarnych.
Można też jadać i inne rzeczy....
Moc słonecznych pozdrowień
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez yerbamate.shop.ms dnia Sob 17:47, 19 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mikey
Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 78 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Sob 19:55, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
no takie dość ciekawe,ale zaciekawiło mnie jedno ,a mianowicie widze na fotkach tylko tykwy,myślałem ze w Argentynie to ludzie raczej pijają z Palo Santo skoro mają to " pod nosem" ;>
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
yerbamate.shop.ms
Dołączył: 14 Cze 2010 Posty: 61 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Sob 21:22, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Mikey napisał: | myślałem ze w Argentynie to ludzie raczej pijają z Palo Santo skoro mają to " pod nosem" ;> |
- Większość fotek jest z Urugwaju. A poza tym dlaczego mając "pod nosem" PS mieli by z niego pić? El mate jest mate bo pije sie przedewszystkim z mate - calabaza, tykwa, porongo. Yerba Mate es fiel - jest wierna, więc można pić z czegokolwiek, ale z jakiegoś powodu najczęściej wybierane jest właśnie mate do picia mate.
i pomimo tej całej gamy materiałów, to jednak Argentyńczyk swoją narodową flagę może sobie wyobrazić jedynie na prawdziwej mate z tykwy.
Moc słonecznych pozdrowień
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez yerbamate.shop.ms dnia Sob 21:32, 19 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Yerbnięty
Dołączył: 26 Cze 2009 Posty: 143 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Breslau Płeć:
|
Wysłany: Nie 8:25, 20 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Ta kiełbaska wygląda wygląda pysznie czy to jakaś odmiana chorizo?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
yerbamate.shop.ms
Dołączył: 14 Cze 2010 Posty: 61 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Nie 8:57, 20 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Chorizo - to ogólnie kiełbasa, a potem rozróżniamy (podobnie jak w Polsce) jej różne rodzaje. Ta na zdjęciu to jest (chyba?) longaniza. Piszę "chyba", bowiem jest kilka bardzo podobnych z wyglądu a w zależności od regionu mogą mieć inne nazwy. Ale wygląda jak LONGANIZA (criolla).
To rodzaj wędliny mający swoje źródło w Europie. Przybyła (podobni jak np. Salami) wraz z konkwistą i już pozostała. Ponieważ kraje Am.Poł. to kraje emigrantów, możemy spotkać się z np. kiełbasą o nazwie krakowska i w jednym regionie będzie przypominać krakowską, a w drugim mortadelę.
Moc słonecznych pozdrowień
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
wujo444 moderator
Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 425 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Sarnów Płeć:
|
Wysłany: Nie 13:02, 20 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
ja chcę taki fioletowy kubeczek jak na przedostatni!! kto mi przyśle?
[link widoczny dla zalogowanych]
Przetłumoczę po obiadku :>
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
yerbamate.shop.ms
Dołączył: 14 Cze 2010 Posty: 61 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Pon 14:20, 21 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Tutaj jest PRZEPIS po polsku
smacznego
Moc słonecznych pozdrowień
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|