Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Currado Palo Santo
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Matera / Drewniane / Palo Santo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mateo




Dołączył: 25 Lip 2010
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Silesia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:30, 01 Sie 2010    Temat postu:

Mickey, a czy palo santo dalej wydziela intensywnie żywice?
Być może w tym tkwi różnica między palo santo oliwionymi, a takimi na których nie przeprowadzano żadnych currado. Ale to musiałyby się już wypowiedzieć osoby, prezentujace obie opcje żeby mieć porównanie.
Ja właśnie ciesze się pierwszym zalaniem Taragui z nowego palo santo - żadnego currado nie było, tylko na kilka minut przez użyciem zalałem naczynko gorącą wodą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mikey




Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:11, 01 Sie 2010    Temat postu:

no niestety źywicy praktycznie brak

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Meszuge




Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:52, 03 Sie 2010    Temat postu:

A cóż to, jakiś nowy słownik tworzycie? Smile Albo komuś telenowela się pomyliła. Don Currado, Don Leoncio i niewolnica... jakaś tam? Smile To nie ta bajka. Smile

Jeśli mowa o przygotowaniu do użycia naczynia z tykwy, to nosi ono nazwę curado (ewentualnie curar el). Nie stosuje się go do naczyń z drewna palo santo (mówimy oczywiście tylko o osobnikach żeńskich!), bo i po co?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
porandojin




Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:47, 07 Mar 2011    Temat postu:

Ja mam swoje PS od niedawna. Przed pierwszym razem wysmarowałam oliwą. Po użyciu wywalam mokry susz, płuczę, nalewam wody i zostawiam do następnego razu (tj. co 4-5 dni, bo normalnie wolę w tykwie).
Znajomy twierdzi, że naczynko "masełkowane", albo"oliwkowane" ma mniej intensywny aromat, ale za to dłużej się utrzymuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gringo




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:25, 07 Mar 2011    Temat postu:

Jak zalejesz gorącą wodą, to genialny zapach powraca. I moim zdaniem natłuszczanie naczynka nie ma większego znaczenia. O wiele ważniejsze jest odpowiednie przechowywanie.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gringo dnia Pon 20:26, 07 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Matera / Drewniane / Palo Santo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin