Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kristoph.com
Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Śro 14:55, 17 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Właśnie zastanawiam się nad tym czy robić currado teraz czy zaraz przed tym zanim zacznę go używać. Bo zrobię na pewno, naczyńko którego używam obecnie przeszło masełkowanie i ma się doskonale, więc nie widzę przeciwwskazań Pytanie tylko kiedy je zrobić
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
cemilia
Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 286 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Annequin Płeć:
|
Wysłany: Śro 15:07, 17 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Wg mnie, jeśli masz zamiar póki co nie używać go jeszcze, to wstrzymaj się w wszelkimi zabiegami. Z moczeniem tym bardziej.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
IGIEŁKA Cebador
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 446 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pd Polska
|
Wysłany: Śro 18:46, 17 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Kwestia osobistej decyzji. Konserwacja to konserwacja. Wiadomo. Ale jak jej nie zrobisz?... Czy coś to zmieni? Może nie specjalnie. Decyduj i daj znać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
janusz.doros
Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 27 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:43, 17 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Nie przesadzajmy z tą konserwacją . Najważniejsze to nie podgrzewać ( słońcem itp. ) naczynia podczas odpoczynku i nie zamykać szczelnie ( grzybki ). Optymalnym miejscem, przewiewnym ze stałą w pewnym zakresie temperaturzą. Najgorsze dla naczynia są nagłe zmiany temperatury i wilgotności. Środowisko przechowywania powinno charakteryzować się wilgotnością "pokojową" 45-55% a jeżeli inna ( bez przesady w jedną jak i w drugą stronę ) to stabilną .
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez janusz.doros dnia Śro 22:45, 17 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
porandojin
Dołączył: 07 Mar 2011 Posty: 7 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 18:02, 07 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Popieram zostawianie wody w naczynku na parę dni ( z moim się nic nie dzieje). Jednakże maksymalnie po 5-6 dniach powinno się ją chyba wymienić. A to naczynko, którego jeszcze nie użyliśmy, zostawić w spokoju w przewiewnym miejscu (w sklepie się nic nie dzieje a nie jest konserwowane).
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gringo
Dołączył: 30 Sty 2010 Posty: 285 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łochów Płeć:
|
Wysłany: Pon 20:23, 07 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
A ja odradzam zostawiania wody w naczynku - po jakimś czasie nieprzyjemnie pachnie. Najlepiej zostawiać do góry dnem na ręczniku papierowym, w odpowiednim miejscu.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Palo S grafik
Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 412 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 8:23, 08 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się, próbowałem zostawiać wodę w naczynku, efekt - pojawił się czarny nalot na ściankach naczynka.
Ustawiam wypłukane naczynie na ręczniku papierowym do góry dnem, i stoi tak czasem kilka miesięcy nieużywane, nic mu się przy tym nie dzieje.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Yemate
Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 16 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Ełk Płeć:
|
Wysłany: Czw 21:21, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Z PS popijam tylko w weekendy i również korzystam z papierowego ręcznika. Dla pewności raz w tygodniu przepłukuję PS zimną wodą i odstawiam z powrotem. Trwa bez uszczerbku już 1,5 roku.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Druid
Dołączył: 24 Wrz 2010 Posty: 14 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Sob 9:03, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Mojemu PS wystarcza trzymanie do góry dnem, na korkowej podstawce i jest ok. Ale jeśli masz w środku jaśniejszy fragment, który nie wydziela żywicy radze trzymać normalnie!! Mojemu znajomemu w jaśniejszym miejscu pojawiła się pleśń!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|