Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
norbert site admin
Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 789 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: PL/Łódź Płeć:
|
Wysłany: Pon 9:56, 06 Lip 2009 Temat postu: Algarrobo (currado) |
|
|
Jak zakonserwować naczynie z allgarrobo przed pierwszym użyciem?
Jest to naczynie nieokute, tzw madera
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez norbert dnia Pon 9:57, 06 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Palo S grafik
Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 412 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:46, 06 Lip 2009 PRZENIESIONY Pon 11:49, 06 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja bym natarł oliwą i zostawił na 1 dzień.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
brartek moderator
Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 149 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Wto 12:28, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Palo S napisał: | Ja bym natarł oliwą i zostawił na 1 dzień. |
Palo S ma rację. Też bym tak zrobił. Wydaje mi się, że dobrze by było co jakiś czas wcierać z zewnątrz w naczynko oliwę, albo jak radzi wielki nieobecny na forum Outsider , olej z pestek winogron. Jakby na to nie patrzeć to naczynko jest z drewna i może się rozeschnąć.
Mój kumpel pasjonuje się łucznictwem i sam wyrabia łuki. Zawsze w nie wciera oliwę, żeby zabezpieczyć drewno przed pękaniem. Robi to oczywiście w takich ilościach, aby drewno nie było tłuste, a tylko zakonserwowane. Ja sam zacząłem tak robić ze swoją tykwą i ten sposób zdaje egzamin.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Yerbnięty
Dołączył: 26 Cze 2009 Posty: 143 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Breslau Płeć:
|
Wysłany: Wto 13:43, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
brartek napisał: | Palo S napisał: | Ja bym natarł oliwą i zostawił na 1 dzień. | Ja sam zacząłem tak robić ze swoją tykwą i ten sposób zdaje egzamin. |
Tykwę też smarujesz oliwą? myślałem że tylko drewniane naczynka.... Ciągle uczę się ..... oliwa ma się rozumieć extra virgin?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Yerbnięty dnia Wto 13:44, 07 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
brartek moderator
Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 149 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:24, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Yerbnięty napisał: |
Tykwę też smarujesz oliwą? myślałem że tylko drewniane naczynka.... Ciągle uczę się ..... oliwa ma się rozumieć extra virgin? |
Yerbnięty, założyłem nowy temat, bo nie chcę tu robić offtopu.
>> Konserwacja Tykwy <<
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez brartek dnia Wto 14:28, 07 Lip 2009, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
RuF
Dołączył: 29 Cze 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Czw 9:25, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja od kilku dni mam naczynko z algarobbo z logiem selecty.
Pierwszego dnia nasmarowałem masłem. 24h-> wymyłem,nasmarowałem masłem.24h-> wymyłem i piłem yerbę .
Naczynko od czasu do czasu stoi suche, nic mu nie jest
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
IGIEŁKA Cebador
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 446 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pd Polska
|
Wysłany: Czw 23:22, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ooo... a jakie są wrażenia przy piciu z naczynka z algarobbo? Wpływa jakoś na smak naparu?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
RuF
Dołączył: 29 Cze 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Nie 20:08, 12 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Wpływać wpływa ale nie powiem jak bo nie jestem w stanie tego określić
Yerba jest jakby delikatniejsza niż w ceramice
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
IGIEŁKA Cebador
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 446 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pd Polska
|
Wysłany: Nie 20:35, 12 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Czyli na pewno nie negatywnie, tak?
Hmm... Ale to i tak mało zachęcający do zakupu obraz smakowych doznań...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
RuF
Dołączył: 29 Cze 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:06, 12 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Dla mnie wpływa jak najbardziej pozytywnie
Nie czuję się gorzej niż Palo Santowicze bo nigdy z Palo Santo nie piłem
Nie ma tak że z drzewa zaraz coś cieknie czy pachnie, czuć taki leciutki drewniany posmak.
Mogę porównać picie z algarobbo do picia z tykwy, tylko jakoś bardziej mi to podchodzi . Tworzy się taki miły yerbowy klimacik
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Ghosthunter
Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pon 8:11, 13 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Używałem kiedyś naczynka z allagrabbo w pracy i spisywało się bardzo dobrze. Nic nie pękało. Smak Yerby był ok (w domu używam Palo Santo). Jeśli chodzi o konserwację, to po kilku miesiącach użytkowania natarłem oliwą dało to drewnu ładną, głęboką, barwę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
IGIEŁKA Cebador
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 446 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pd Polska
|
Wysłany: Pon 23:48, 13 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Oooo, już lepiej. Dziękuję Panowie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Ghosthunter
Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 7:45, 14 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Zapomniałem dodać że nacieranie oliwą nie wydaje mi się konieczne, drewno wysychało na pieprz kilka razy i nic nie pękło. Swoje natarłem dosłownie raz albo kilka razy (nie pamiętam dokładnie) i to po dłuższym czasie użytkowania, później przestałem z braku oliwy. Efektem nacierania, jak już wcześniej wspomniałem, był bardzo ładny kolor drewna. Przez jakiś czas po rozpoczęciu użytkowania drewno mocno żywiczyło. Może jak bym natłuszczał naczynie od nowości to wypływ żywicy byłby mniejszy, nie wiem. Reasumując, naczynia z drewna allagrabbo mogę z czystym sercem polecić.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
cemilia
Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 286 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Annequin Płeć:
|
Wysłany: Wto 7:50, 14 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Algarobbo żywiczy? Myślałam, że tylko PS ma takie właściwości.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Ghosthunter
Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 8:00, 14 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Żywiczy i to bardzo. Normalnie oponek z żywicy na tym "lejku". Co ciekawe żywica mi zastygła i musiałem skrobać. Więc może dobrze by było nacierać oliwą żeby żywicę zatrzymać w środku?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|