Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cynikt
Dołączył: 02 Cze 2009 Posty: 78 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sprzed monitora
|
Wysłany: Pią 7:19, 03 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Paketu-Berimbau napisał: | Rozumiem że są różne gusta ale po co dodawać cukru, nie ma już tego smaku yerby, cukier wbrew pozorom zabija smak a i działanie yerby się zmienia. |
Od wielu lat nie używam w ogóle cukru, jeżeli jest w domu, to jedynie dla gości. Yerba i cukier to w ogóle jakiś paradoks, yerba pomaga w rozróżnianiu 'głębokości' smaku. Cukier, czy słodki smak, jest moim zdaniem 'najpłytszy', zabija inne smaki. Dlatego też yerba pomaga w odstawieniu słodyczy [Czy tylko mi przeszła ochota na słodycze generalnie? Kiedyś non stop pożerałem czekoladę itp. Teraz raz na ruski rok zjem jakiegoś batona, aby szybko cukru organizmowi dostarczyć.]
I gwoli wyjaśnienia: już lepiej truć się cukrem, niż 'słodzikami' [aspartam np.]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Druid
Dołączył: 24 Wrz 2010 Posty: 14 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:
|
Wysłany: Pon 18:43, 27 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Jestem tu nowy więc Witam Wszystkich ,osobiście nie słodzę bo dla mnie "Gorycz Yerby jest Słodyczą Życia ",ale też nie widzę w tym nic złego.Pozdrawiam!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
michgur
Dołączył: 29 Wrz 2010 Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 19:12, 29 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Nie będę się rozpisywał szczególnie w tym temacie. Powiem krótko. Według mnie za posłodzenie Yerby powinna być kara śmierci przez powieszenie!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
IGIEŁKA Cebador
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 446 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pd Polska
|
Wysłany: Czw 10:23, 30 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Chciałabym bardzo widzieć minę Argentyńczyka czytającego takiego posta ^
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Palo S grafik
Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 412 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Czw 11:44, 30 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Z tego, co się orientuję, w Ameryce Pd namiętnie słodzą yerbę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
michgur
Dołączył: 29 Wrz 2010 Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Czw 13:00, 30 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Ale przecież się tego nie da wtedy pić!
Ja słyszałem o takim hardcorze, który próbował zalać susz Herbatą
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
norbert site admin
Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 789 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: PL/Łódź Płeć:
|
Wysłany: Śro 11:52, 01 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Palo S napisał: | Z tego, co się orientuję, w Ameryce Pd namiętnie słodzą yerbę |
To tak jak ja... łyżeczka od kawy cukru trzcinowego i jest ok. po trzeciej dolewce wody nie ma śladu cukru...
Do przeciwników słodzenia yerby: są gusta i guściki i nikt nie będzie zaglądał mi do matera, a tym bardziej pluł!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
michgur
Dołączył: 29 Wrz 2010 Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 19:55, 01 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
A nie da się ukryć Ale Yerba wg mnie nie może być słodzona Niszczy się przez to jej Moc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Meszuge
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:54, 04 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Nie ma jak to polska mitomania...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
oldi
Dołączył: 13 Gru 2010 Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Leszno Płeć:
|
Wysłany: Pon 22:35, 13 Gru 2010 Temat postu: Re: Yerba słodzona... |
|
|
BartekS napisał: | ...miodem. Ktoś próbował? Ja właśnie przywiozłem od wujka z pasieki, miodek wielokwiatowy i zalewam sobie Yerbę wodą posłodzoną miodem.
Polecam, zastanawia mnie jak to się ma do np. CBSe Miel |
Wlewasz to do tykwy?! Nigdy nie słodziłem Yerby i nie zamierzam tego robić...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
norbert site admin
Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 789 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: PL/Łódź Płeć:
|
Wysłany: Wto 10:54, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
michgur - yerba po dodaniu miodu czy cukru (nawet białego) nic a nic nie traci na mocy... nie wiem skąd takie dane masz...
oldi spróbuj a sam zobaczysz
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez norbert dnia Wto 10:55, 14 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Gringo
Dołączył: 30 Sty 2010 Posty: 285 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łochów Płeć:
|
Wysłany: Wto 15:26, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Yerba z odpowiednią ilością miodu jak dla mnie jest bardzo smaczna, lecz (nie chcę tu obrazić czyichś gustów) z białym cukrem jest ohydna.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Meszuge
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 8:05, 17 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Na zdjęciu poniżej widać po prawej stronie oryginalny, argentyński pojemnik na suchą yerba mate i cukier (ja mam tam akurat cukier brązowy, trzcinowy). Yerba + Azucar jest na nim napisane.
Oznacza to, że w Argentynie picie yerba mate z cukrem jest czymś oczywistym, normalnym i naturalnym. Rzecz jasna nie wszyscy tak piją, tak jak nie wszyscy Polacy piją czarną, gorzką kawę. Natomiast fakt, że takie pojemniki się produkuje i sprzedaje, o czymś chyba świadczy, prawda?
Ktoś woli yerbę niesłodzoną? W porządku! Ale nie dorabiajcie do tego jakiejś udziwnionej, cudacznej ideologii.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|