Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

yerba i akcesoria dla studenta :)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kolczykowaty




Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:52, 19 Gru 2009    Temat postu: yerba i akcesoria dla studenta :)

Witam,
w sumie to już drugie podejście do yerby. Pierwsze podejście, zakończyło się spaleniem 1 kg rosemonte w piecu Wink, pewnie głównie dlatego, ze próbowałem ją w kubku zwykłą słomką Razz.
Kolega ostatnio dał mi spróbować swojej i posmakowała tym razem.

Co do akcesoriów, to nie wiem co wybrać.
Myślałem nad bombillią al20, ale nie znalazłem jej w przyzwoitej cenie.
Co naczynka, to myślałem nad jakimś drewnianym okutym, dokładniej o takim yerbamatestore.pl/product-pol-2832-Matero-Rosamonte.html Dlaczego takie ? Bo nie mam za bardzo czasu, ani ochoty opiekować się tykwą, czy też o niej pamiętać.

Co do samej yerby, to oczekuję coś mocnego, ale zarazem w miarę dobrego smaku.

Co do kwoty jakiej mogę wydać, to oczywście chciałbym jak najmniej Cool

Dzięki za pomoc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Losiek




Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 1:22, 20 Gru 2009    Temat postu:

Naczynia drewniane lubią pękać - okutym szkodzi to nieco mniej. Ze względu na wrodzone i starannie przez sporo lat pielęgnowane lenistwo zdecydowałem się na ceramikę.
Zalety:
- nie pleśnieje
- nie pęka
- nie trzeba robić czarów marów

Wady:
- mniejszy fear factor niż palo santo.
- wygląda jak mały wazonik na kwiatki

Bombille kupiłem La Mulata Al17 na podstawie opinii z różnych forów/for?

PS
Nie kupowałem w tych sklepach. Za matero zapłaciłem nieco więcej za bombillę nieco mniej.
Jestem początkujący ale bombilla dała radę: pajarito, colon, taragui
(wszystko to próbki) oraz rosamonte elaborada (świetna yerba! - jak to dobrze, że kupiłem 1kg)
Pierwsze zalanie to było siorbanie pyłu i małych drobinek - ale już następne i następne były OK. Zatem ważne jest odpowiednie przygotowanie suszu do siorbania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
keddar




Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 1:34, 20 Gru 2009    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
moja pierwsza bombila polecam z całego serca

....
[link widoczny dla zalogowanych]
yerba umiarkowana we wszystkim Smile polecam na początek
....
[link widoczny dla zalogowanych]
dobra mocna yerba - na pewno przyda się z racji tego, że na karku czuć już oddech sesji.
....
[link widoczny dla zalogowanych] - podobno obowiązkowa pozycja dla każdego siorbera . chociaż raz trzeba spróbować ( ja spróbowałem raz Smile teraz czekam na dostawe będącą moim świątecznym prezencikiem tyle że despaldy.

ogólnie jestem początkujący jak ty, polecam to od czego sam zaczynałem. i z całego serca polecam sklep. yw. ( i robię to całkowicie za darmo:P) tanio!szybko!pewnie!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wujo444
moderator



Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Sarnów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 1:34, 20 Gru 2009    Temat postu:

for, my dear Wink

@kolczykowaty:

ech.. za to spalenie Rosamonte powinien być ban do 2099... Ale masz szanse na poprawę...

Rurka - Al20 to dobry sprzet, ale trochu drogi. LaMulaty kryzysu nie wytrzymały, i z marką trzeba się pożegnać. Warto zaufać rozkłądanym spreżynkowym nierdzewnym bombillą - kupić raz, a dobrze.

Łosiek dobrze podpowiada - najmniej zabawy z ceramiką. Wzglednie zwykłym kubkiem. I od niego można zaczać, obecnie, mimo posiadania 2 PS i tykwy, korzystam ze... słoiczka po keczupie Wink


Yerba generalnie są mocne w smaku, słabe w kopie lub słabe w smaku, mocne w kopie - zalezy jaki chcesz. Nie podchodziłbym tak ufnie do paragwajek... Pajarito czy Colon smakują głównie jak wywar z petów. Argnetynki - Cruz de Malta, Rosamonte - nie tak bardzo gorzkie, maja bardziej wyraziste smaki. Unikaj sypanek, i z dziwnymi dodatkami, typu kawa czy guarana.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kolczykowaty




Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:06, 20 Gru 2009    Temat postu:

Cześc,
dzieki za wszystko wypowiedzi. Zastanawiam się jeszcze która bombille wybrac, co do naczynka, to mam w domu trochę ceramiki, więc nie będę kupował.

Szukam jakiegoś sklepu w okolicy (rzeszów), ale nic nie mogę znaleźć.


Co do yerby to chyba wezmę pajarito i jakąś smakową (z limonką?)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ghosthunter




Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:56, 20 Gru 2009    Temat postu:

Coś nakręcili moi koledzy od mate. Naczynka drewniane pękają ale z drewna Palo Santo a nie allagrabbo. Sam mam jedno naczynie z drewna allagrabbo i jest praktycznie bezobsługowe. Tzn. Wystarczy wysypać fusy po piciu, wypłukać wodą i odstawić na półkę. Nie trzeba się bawić w napełnianie wodą ani zostawiać fusów na noc. Może nie jest to Palo Santo ale allagrabbo też daje niezły klimat, to znacznie przyjemniejsze niż picie z ceramiki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kolczykowaty




Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:42, 21 Gru 2009    Temat postu:

@Ghosthunter no właśnie znajomy poleca mi takie naczynko z allagrabbo yerbamatestore.pl/product-pol-2832-Matero-Rosamonte.html

Mówi, że nie ma z tym zbyt dużo pracy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pac




Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:37, 21 Gru 2009    Temat postu:

Jak będę miał trochę czasu jutro, to wkleję kilka fotek, które mogą dość skutecznie zniechęcić do zakupu tego naczynia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ghosthunter




Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:40, 21 Gru 2009    Temat postu:

Wklej bo ja nie wiem co może być z nim nie tak.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pac




Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:37, 22 Gru 2009    Temat postu:

Drewniana część naczynia jest w porządku, jednak okucie jest dość wadliwe. Przynajmniej w mojej sztuce, jednak spotkałem się z podobnymi przypadkami w sieci dotyczącymi tego naczynia. Currado polegało na wymoczeniu naczynia gorącą wodą oraz zalanie go oliwą z oliwek na okres doby. Być może z zewnątrz wcale nie powinno być obmywane, ale tego nie da się uniknąć.

Po 3 dniach:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Po prawie 3 tygodniach:
[link widoczny dla zalogowanych]

W takim wypadku raczej lepiej kupić naczynie bez okucia lub poszukać zupełnie innego modelu. Jeśli chodzi o wrażenia smakowe, to wydaję mi się, że wchłania częściowo smak i moc yerby.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
keddar




Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:34, 22 Gru 2009    Temat postu:

jak dla mnie szkoda powstała w wyniku napuchnięcia drewna..inaczej na swój chłopski rozum nie umie tego wyjaśnic..więc jak dla mnie być może currado nie spełniło swojego zadania no chyba, że to normalne że te drewno ma nasiąkać aż do tego stopnia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Losiek




Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:36, 22 Gru 2009    Temat postu:

Pac napisał:
Drewniana część naczynia jest w porządku, jednak okucie jest dość wadliwe. Przynajmniej w mojej sztuce, jednak spotkałem się z podobnymi przypadkami w sieci dotyczącymi tego naczynia.


Ponadto "okucie" jest chyba wykonane z aluminium - do specjalnie zdrowych Al nie należy:

eioba.pl/a71481/metale_toksyczne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grzypo




Dołączył: 18 Lip 2009
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:10, 22 Gru 2009    Temat postu:

@Losiek
Według Twojego linka:
Cytat:
Produkty eliminujące aluminium: aminokwasy: cysteina i metionina (czosnek, cebula, szczypiorek, czerwona papryka, żółtko jaja i szparagi zawierają duże ilości aminokwasów), cynk, wapń, magnez.

...


Cytat:
Produkty eliminujące aluminium: (...) magnez.


A skład yerby jaki? Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pac




Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:55, 22 Gru 2009    Temat postu:

Tak, pewnie jest to spowodowane pęcznieniem drewna, tylko producent powinien o tym pomyśleć przed produkcją...

W każdym razie aluminium nie ma styku z yerbą, chyba że ktoś nalewa wodę do samego brzegu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Losiek




Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:55, 22 Gru 2009    Temat postu:

Grzypo napisał:
@Losiek
Według Twojego linka:
Cytat:
Produkty eliminujące aluminium: aminokwasy: cysteina i metionina (czosnek, cebula, szczypiorek, czerwona papryka, żółtko jaja i szparagi zawierają duże ilości aminokwasów), cynk, wapń, magnez.

...


Cytat:
Produkty eliminujące aluminium: (...) magnez.


A skład yerby jaki? Very Happy



Jasne, że yerba rządzi, ale to był taki pierwszy link. Generalnie aluminium nie jest (od bardzo dawna - to już moja nieżyjąca od nastu lat Babcia przelewała zupy z aluminiowych garnków) zalecane do kontaktu z żywnością. A trzymając takie okute matero w łapkach jednak do paszczy można co nieco przenieść.

Tu kolejny link ( z Alzeheimerem Wink). Jednak lekarzem nie jestem i tak tylko co mi się złego z Al kojarzyło napisałem.

biomol.pl/pol/o_analizie_pierwiastkowej/biopierwiastki/glin_aluminium_al


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin